Mitä ovat ydinsanat – ja miksi ne ovat erityisen tärkeitä varhennetun englannin opetuksessa?

Posted on

Kuvittele olevasi ihanalla lomamatkalla vanhempiesi kanssa. Olet vasta 7-vuotias ja ympärilläsi on niin paljon uusia, jännittäviä ja erilaisia asioita. Ja kaiken kukkuraksi kaikki ihmiset ympärilläsi puhuvat aivan eri kieltä kuin sinä! Mistäköhän sanoista sinulle olisi tällaisella matkalla eniten hyötyä? Haluaisitko nimetä ympärilläsi näkyviä värejä tai numeroita tai kenties luetella hotellin virkailijalle sujuvasti kuukaudet hänen omalla äidinkielellään? Vai olisiko sinulle hyödyllisempää osata pyytää apua, kertoa itsestäsi ja pitämistäsi asioista sekä kommentoida näkemiäsi uusia asioita? Kun sanoja on käytössä vähän, on erityisen tärkeää, että ne ovat sellaisia, joista saa parhaan hyödyn irti!

Hyödyllisistä sanoista puheen ollen, tiesitkö, että kaikki ihmiset käyttävät arkipuheessaan suurimman osan ajasta vain noin 300 eri sanaa? Nämä sanat toistuvat puheessamme jatkuvasti riippumatta siitä, mistä puhumme. Ne ovat siis erityisen hyödyllisiä siitä syystä, että niitä voi käyttää aiheesta riippumatta, ja niiden harjoitteluun löytyy tilaisuuksia pitkin päivää. Näitä sanoja kutsutaan ydinsanoiksi ja ne ovat hyvin samankaltaisia ja jopa monin paikoin täysin samoja kielestä riippumatta. Ja kovinkaan montaa substantiivisanaa ei ydinsanoihin tutkimusten mukaan mahdu! Niinpä tuntuu hassulta, etteivät nämä hyödylliset ydinsanat täytä enemmän kieltenopetuksen oppimateriaaleja, sillä juuri näitä sanoja voisit käyttää lomamatkallasi tilanteessa kuin tilanteessa ?

Yksi syy tähän saattaa olla se, että suurin osa ydinsanoista on abstrakteja, kuten ”minä”, ”tämä”, ”olla”, ”mennä”, ”tykätä”, ”paljon”, ”lisää”, ”iso”. Ne hukkuvat herkästi kielenopetuksessa etualalle tunkeutuvien aihepiirisanojen jalkoihin ja niistä hauskojen kuvien piirtäminen on hankalaa. Voi myös tuntua vaikealta keksiä toiminnallisia leikkejä ja aktiviteetteja ydinsanojen ympärille, jos ne eivät ole vielä konseptina tuttu asia.

Kippin Early Language Learning -oppimateriaalissa ydinsanat on nostettu esille ja opettaja koulutetaan ottamaan ne tehokkaasti huomioon opetuksen tiimellyksessä. Kippinin perheen kanssa leikkiessä ydinsanoja voi mm. onkia, etsiä, lätkiä, spinnata ja heittää pehmonopalla! Jos siis haluat, että omat oppilaasi pärjäävät niukoilla englanninkielentaidoillaan entistä paremmin, tutustu Kippin-oppimateriaaliin. Ihanan näytemateriaalimme avulla pääset harjoittelemaan mm. ”I”, ”no/don’t” ja ”like” ydinsanoja hauskalla ja toiminnallisella tavalla!