Varhennettu englanti ei vaadi oppikirjaa tai sanakokeita – Kippinin avulla englantia opitaan lapsilähtöisesti

Posted on

Me olemme tottuneet siihen, että kieltä opetetaan kirjasta. On työkirja ja tekstikirja, workbook and textbook. Onhan se äärimmäisen kätevää, kun voi avata opeoppaan ja edetä valmiin tuntisuunnitelman avulla. Voi klikata digimateriaalista valmiit kuperkeikat ja videot. Se on helppoa ja helppo on ihanaa silloin kun on kiire. Siltikään en ole vakuuttunut, että pieni oppilas oppii niin yhtään sen paremmin. Tai jos pienellä oppilaalla on kirja, joka keskittyy vaikka siihen, että kirjaa enimmäkseen väritetään, oppiiko lapsi kieltä vai värittämistä?

Minä innostuin Kippin Early Language Learning -materiaalista, koska olin pitkään pohtinut hullunkurisia käsityksiämme oppimisesta ja vieraan kielen opettamisesta. Oli turhauttavaa seurata, kun väkisin yritettiin sanatason tankkausta. En myöskään voi ymmärtää sellaisia oppikirjasisältöjä, jotka ovat aivan absurdeja lapsen näkökulmasta. Miksi kenenkään pienen lapsen tulisi osata kysyä rautatieasemaa tai tietä kansallismuseoon? Antaa lapsen olla lapsi ja kulkea aikuisen vierellä. Miksi emme voisi oppia vierasta kieltä sanoittamalla ja tutkimalla omaa lähiympäristöä ja sitä mikä on oikeasti kommunikoinnin kannalta tärkeää?

Meissä elää itsestämme ja osaamisestamme sitkeässä kaikenlaisia arkiuskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Olemme saattaneet sokeasti uskoa, kun joku perheessä on todennut, että ”ei meidän suvussamme ole kukaan osannut kieliä”. Lapsi imee tuollaiset tokaisut tosiasioina itseensä ja uskoo niihin totuutena. Kielten tuntien pitäisi siinä mielessä pystyä murtamaan noita myyttejä ja arkiuskomuksia. Jokaisella kielen tunnilla tulisi olla hauskaa. Niin että siellä nauretaan yhdessä. Jokaisella kielentunnilla pitäisi olla turvallista erehtyä ja kokeilla, pitäisi saada olla utelias.

Pelit ja leikit ovat parasta yhdessä tekemistä ja läsnäoloa. Laulut ohittavat muistamisongelmat ja konkreettinen kuvatuki auttaa, kun jännittää liikaa. Kippin Early Language Learning näyttää sinulle toisen tavan ajatella englannin opetuksesta. Ei tarvitse jumittua kirjan suunnitelmaan ja siihen ajatukseen, että kallis kirja jäisi täyttämättä. Kippin puskee sinua kokeilemaan siipiä opetuksen ammattilaisena. Uskalla, sinä osaat!

Kippin Early Language Learning lähtee siitä ajatuksesta, että lapsi saa olla lapsi uutta kieltä opetellessaan. Ydinsanat, eli eniten arkisessa puheessamme toistuvat sanat, ovat ne, joita oikeasti tarvitsemme päivittäiseen kommunikointiin ja niihin aitoihin tilanteisiin, joita kielten tunneilla vain matkitaan. Varhainen kielten oppiminen ei vaadi kirjoitustaitoa, olennaista on oppia rohkeasti kokeilemaan ja yrittämään. Uskaltaisinko itsekin kokeilla ja yrittää? Uskaltaisinko luoda aivan oman sisällön kuvan ja kenties pienen taustatarinan pohjalta? Kippin-materiaali tutustuttaa lapsen kieleen ja herättää ilon kokeilla ja tutustua. Se haastaa uteliaisuuteen ja rohkaisee luomaan omia sisältöjä. Se tukee opettajaa tutustumisretkellä itseensä kielenopettajana ja haastaa meitä kyseenalaistamaan ainaiset sanakokeet ja sellaisten abstraktien käsitteiden opettamisen, joita ei lapsi voi ymmärtää. Se antaa sinulle mahdollisuuden uudistua ja ajatella kielenopettamista eri näkökulmasta.

Ruth Palola

Luokanopettaja, aineenopettaja